top of page

Kedi ve Köpeklerde Operasyon Öncesi Kan Muayenesi Neden Önemlidir?

İyi bir Operasyon ve Tıbbi Girişim İçin.......


1. Böbrek kanın temizlenmesinde ve artık maddelerin atılması için temel organdır. Böbrek Hastalıklarının teşhisi için de laboratuar testleri gereklidir. Eğer böbrek hastalığı olan bir hasta gelişi güzel anesteziye alınırsa bu hastanın ölmesine yol açabilir.


2. Aç kalan hastalarda, özellikle genç köpeklerde kan şeker depolarının yetersiz olması nedeniyle kan şekerinin düşmesi ile operasyon öncesi hipoglisemi gelişir.


3. Hastaların operasyon sonrası çabuk düzelebilmesi için operasyon öncesindeki su kayıplarının bilinmesi ve bunun düzeltilmesi gerekir. Kan mauyenesi bize hastanın su kaybının olup olmadığını ve bunun yüzdesini verir.


4. Karaciğer enzimlerinin (ALT,AST,ALKP) artışı ile karaciğer hastalıkları, hipertiroidizm, pankreatitis ve diğer bazı hastalıklar saptanabilir.


5. Çok kullanılan ketamine, asepromazine, medetomidine, xylazine, halotan gibi anestezik ilaçlar karaciğer ve böbrekler tarafından parçalanarak vücuttan atılırlar. Bu nedenle bu ilaçların böbrek ve karaciğer hastalarında kullanımına dikkat edilmesi gereklidir.


6. Trombositler kan pıhtılaşmasında rol oynarlar. Sayılarındaki azalmanın operasyon öncesi bilinmesi bize  olabilecek kanamalara karşı önlem alabilmemiz için fırsat verir.


7. Hastalarımıza anestezi öncesi bu testleri yapmak istememizin bir nedeni de kendi deneyimlerimizdir.


8. Kediniz ya da köpeğiniz için en güvenilir ve sağlıklı anesteziyle bir operasyon yapılmasını isteyeceğiniz kesindir.


9. Anestezi öncesinde yapılacak testler ileride oluşabilecek bir takım hastalıkların da önceden belirlenmesinde rolü vardır.


10. Operasyon öncesi çok kısa bir zaman içinde yapılan bu testler gerçekten hayat kurtarıcıdır.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page